4. Olika typer av tango…

Det finns olika typer av tango. På denna webbsida talar vi dock enbart om den argentinska tangon. Men även inom den argentinska tangon finns det olika typer och olika skolor. En del hävdar att tangon ska vara traditionell annars är det ingen riktigt tango. Vi hävdar att det finns flera olika sätt – och att alla faktiskt är tango.

Det är ju bra att det är möjligt att välja stil efter tycke och smak.


Den traditionella tangon är lugn men dramatisk. Stegen är mjuka med en sugande gång. Kontakten mellan man och kvinna är grundläggande och viktig. Ofta dansas denna typ av tango mycket passionerat och med mycket inlevelse. Känslan och de små gesterna är viktig.

Tango nuevo är en modern version av den argentinska tangon. Ofta är denna typ av tango friare i formen. Paret är inte lika nära varandra hela tiden. Det är en mer yvig typ av tango och mer sparkar och akrobatik förekommer.

Social tango är den tango som dansas vid milongor och practicas. Det krävs en viss struktur för att ta sig runt dansgolvet när det är fullt av folk runtomkring. Det krävs att stegen anpassas efter mängden människor.

Ja, det finns olika typer av tango. Detta är bara några exempel. Det finns många individuella variationer. Hoppas denna korta beskrivning givit dig en övergripande bild av skillnaderna.